News

arrow Back to news overview

GEMA verwerft een meerderheidsbelang in SoundAware Group en voegt digitale muziekherkenning toe aan haar portfolio

GEMA heeft een meerderheidsbelang verworven in de SoundAware Group, een gevestigde leverancier van digitale diensten voor het herkennen van muziek, evenementen en media-inhoud, met zijn eigen toonaangevende muziekherkenningstechnologie (MRT). De bedrijven in SoundAware Group blijven onafhankelijk onder de paraplu van GEMA opereren.

 

Identificatie van muziekgebruik staat centraal in de activiteiten van GEMA, cruciaal voor correcte gebruiksgerelateerde licenties en royaltyverdeling. GEMA maakt al gebruik van muziekherkenningstechnologie (MRT) op gebieden als tv, discotheken, radio en online. Met de MRT van SoundAware kan GEMA haar licentie- en distributieprocessen optimaliseren en haar dienstenaanbod uitbreiden.

Na de oprichting van de internationale joint venture ICE, de verwerving van een meerderheidsbelang in digitale muziekdistributeur Zebralution en de oprichting van MusicHub, streeft GEMA consequent naar groei en digitalisering. "Door te investeren in een pionier op het gebied van muziekidentificatie, voegen we een belangrijke kerncompetentie toe aan ons portfolio: digitale muziekidentificatie", legt Harald Heker, voorzitter van de raad van bestuur van GEMA, uit. “De investering in een toekomstgerichte technologie is een beslissende stap voor GEMA op weg naar een krachtige digitale auteursrechtenorganisatie.”

Harold de Groot, oprichter van SoundAware, zegt: “GEMA is een wereldwijde pionier op het gebied van copyrightbeheer voor de muziekindustrie. Met onze technologie willen wij bijdragen aan het vergroten van deze voorsprong. We zijn ervan overtuigd dat het potentieel van onze monitoringtechnologie nog lang niet is uitgeput. Met GEMA als sterke partner willen we op basis van deze technologie nieuwe digitale diensten voor de muziekindustrie en media ontwikkelen en internationaal distribueren.”

MRT van SoundAware levert betrouwbare resultaten, zelfs onder veeleisende omstandigheden

Voor auteursrechtenorganisaties zoals GEMA is kwaliteitsherkenning van muziek cruciaal om te zorgen voor correcte, op gebruik gebaseerde licenties en inkomstenverdeling naar hun ongeveer 90.000 leden. De reeds in de markt gevestigde technologie van SoundAware levert betrouwbare resultaten, zelfs op basis van zeer korte muziekfragmenten.

Dr. Ralf Weigand, voorzitter van de Raad van Toezicht, merkt op: “Met SoundAware Group verwelkomen we weer een sterke partner uit de muziekindustrie bij de GEMA-paraplu. Ik ben er vast van overtuigd dat dergelijke investeringen de weg banen naar het blijvende succes en de toekomstoriëntatie van GEMA. Voor onze leden en klanten is de deelname goed nieuws, omdat het MRT-systeem kwalitatieve en procesmatige verbeteringen mogelijk maakt op een van GEMA's kerngebieden, het monitoren en volgen van muziekgebruik. Dit verhoogt de nauwkeurigheid van distributies aan onze leden, wat een enorme uitdaging wordt voor auteursrechtenorganisaties, vooral met de toenemende versnippering en kleinschaligheid van muziekgebruik.”

De bedrijven in SoundAware Group zullen onafhankelijk opereren onder de paraplu van GEMA

De Groot blijft de algemeen directeur van SoundAware Group en stuurt de managementtaken van de groep aan na de overname van GEMA. Heker: “GEMA heeft het volste vertrouwen in het ervaren en professionele team dat SoundAware heeft ontwikkeld tot een internationaal opererende MRT-aanbieder. We kijken uit naar een goede en succesvolle samenwerking.”

Naast de MRT-divisie omvat de SoundAware Group nog drie andere bedrijven, waarin GEMA ook een meerderheidsbelang heeft:

  • TRCKTrace zoekt op internet naar events met behulp van event crawlers, aangevuld met een audiocrawler voor het vinden van muziek op internet.
  • Adfact is een crossmediale monitoringdienst voor het meten van reclame (paid media) in massamedia zoals radio, tv, online, bioscoop, buitenreclame en print.
  • RTV Monitor registreert earned media via spraak- en beeldherkenning in radio, tv en podcasts.

Tot de klantenkring van het bedrijf behoren internationale auteursrechtenorganisaties zoals Buma/Stemra (Nederland) en Sabam (België), maar ook marktonderzoekbureaus, muziek- en mediabedrijven, tv- en radiozenders en organisatoren van evenementen. Het hoofdkantoor van de groep blijft gevestigd in Hilversum, ook nadat GEMA het belang heeft verworven.

In Duitsland vertegenwoordigt GEMA de auteursrechten van bijna 90.000 leden (componisten, tekstschrijvers, muziekuitgevers) en van meer dan twee miljoen rechthebbenden van over de hele wereld. Het is een van de grootste auteursverenigingen voor muziekwerken ter wereld.

header.png (22 KB)

Down

If you need more info or if you’re interested in this service for your country and/or organization, use our contact details below or contact form to reach us.

Name *
Telephone *
E-mail address *
Your message *
Down

We are almost there...Please tell us who you are and what you are looking for, so we can help you in the best way possible!

Name *
Company name
Telephone *
Email address *
Choose demo *
Your request